Odškodnina za poškodbo na delovnem mestu

Ste se poškodovali med delom oziroma na delovnem mestu? Vas zanima ali ste zaradi pretrpljenih poškodb upravičeni do odškodnine iz naslova odškodnina za poškodbo na delovnem mestu? V kolikor ste na postavljeni vprašanji odgovorili pritrdilno, Vam svetujemo, da se čim prej obrnite na nas. Naši pravni strokovnjaki iz Inštituta Prava Poravnava Vam bodo brezplačno svetovali glede Vaših možnosti za pridobitev odškodnine.

Ker vemo, da je vsaka poškodba vredna pozornosti in pomoči, boste z našo asistenco prejeli vse informacije za uveljavitev pravice do prejema najvišje možne odškodnine in za sklenitev poravnave z zavarovalnico iz naslova odškodnina za poškodbe na delovnem mestu. Izkušnje pravijo, da so tovrstne delovne nezgode izjemno zapletene in da je pomembno takojšnje ukrepanje za uspešno uveljavljanje pravičnega finančnega in osebnega zadoščenja.

Zavarovalnici ni v interesu, da bi Vam izplačala odškodnino, kaj šele visoko odškodnino do katere bi bili upravičeni, zato Vam toplo priporočamo, da svoj primer prepustite nam, pravnim strokovnjakom z izkušnjami, kjer bomo storitev za vas opravili kakovostno, hitro in cenovno ugodno.

Pošljite povpraševanje

  Dovolim, da uporabite moje podatke za namen priprave ponudbe, pogodbe in komunikacijo poslovnega sodelovanja.

  Kaj je odškodnina za poškodbo na delovnem mestu?

  V Zakonu o delovnih razmerjih piše, da delodajalec odgovarja delavcu za škodo, ki mu je nastala pri delu oziroma v zvezi z njim. V tem primeru imamo načelo subjektivne oziroma krivdne odgovornosti fizične ali pravne osebe za povzročeno škodo, če je ta nastala zaradi določenega ravnanja, tj. storitve ali opustitve, te fizične ali pravne osebe.

  Ena izmed pomembnejših dolžnosti delodajalca je, da svojim zaposlenim, tj. delavcem, zagotovi varno delovno okolje skladno s pravnimi in varnostnimi predpisi ter svojimi zmožnostmi iz razloga preprečitve morebitnih delovnih nezgod in morebitne odškodnine.

  V kolikor delodajalec ne zagotovi varnega delovnega okolja in je podana delodajalčeva opustitev dolžnosti, bo delodajalec odškodninsko odgovoren iz naslova odškodnina za poškodbo na delovnem mestu.

  Na tem delu je smotrno opozoriti, da delavec, tj. Vi, dokazujete, da je do nezgode prišlo zaradi krivde delodajalca.

  To dokazovanje pa zna biti dolgotrajno, predvsem pa zapleteno, zato je to ena izmed prednosti, saj to delo opravimo mi, z občasno Vašo pomočjo, zlasti pri pridobitvi potrebne dokumentacije.

  Nudimo takojšnji nasvet, kako pravilno ravnati v trenutku nezgode.

  Pokličite odškodninskega strokovnjaka

  Kdaj mi še pripada odškodnina?

  To ni edini naslov pri katerem boste upravičeni do odškodnine.

  Pripetila se mi je nezgoda pri delu z nevarno stvarjo (nevarno orodje, nevarna snov) oziroma nevarno dejavnostjo (višinsko delo, delo v rudniku). Ali bom upravičen do odškodnine iz naslova odškodnina za poškodbo na delovnem mestu?

  Odgovor je pritrdilen, saj imamo objektivno odgovornost delodajalca (150. člen Obligacijskega zakonika), ki pravi, da za škodo od nevarne stvari odgovarja njen imetnik, za škodo od nevarne dejavnosti pa tisti, ki se z njo ukvarja, tj. v obeh primerih delodajalec.

  Pri nezgodi pri delu z nevarno stvarjo oziroma dejavnostjo, Vam ni potrebno dokazovati odgovornosti delodajalca. Možno pa je, da se delodajalec razbremeni svoje odgovornosti, v kolikor bi sam dokazal, da nastala nezgoda ne izvira iz nevarne stvari ali dejavnosti, posledično odškodnine iz naslova odškodnina za poškodbo na delovnem mestu, ne bi prejeli.

  odskodnina za poskodbo na delovnem mestu

  Delavec na delu mi je povzročil škodo, ali mi pripada odškodnina?

  Delodajalec odgovarja tudi za škodo, ki jo delavec na delu povzroči drugemu delavcu oziroma, ki jo tretjim osebam povzročijo pri delu ali v zvezi z delom njegovi delavci. V tem primeru bi bili upravičeni do odškodnine iz naslova odškodnina za poškodbo na delovnem mestu.

  Če bi delodajalcu uspelo dokazati, da je delavec ravnal tako, kot je treba, torej, da je do nezgode prišlo po Vaši (oškodovančevi) krivdi, krivdi tretje osebe, Vam odškodnina ne bi pripadala.

  Kaj pa v primeru višje sile, ali mi pripada odškodnina za poškodbo na delovnem mestu?

  Kot višja sila imamo v mislih; vremenske pojave, naravne pojave itd. V teh primerih je delodajalčeva odgovornost izključena, saj jih ni mogel vnaprej predvideti ali preprečiti na podlagi ustreznih ukrepov.

  Za uveljavitev odškodninskega zahtevka bomo potrebovali spodaj navedeno dokumentacijo:

  – prijavo poškodbe pri delu (obrazec ER8)
  Ta prijava oziroma obrazec predstavlja prijavo delovne nezgode, na podlagi katerega se dokazuje ali se je nezgoda res zgodila na delovnem mestu. Izpolnitev le te je obvezna.
  – izjavo (opis nesreče in potek dogodkov),
  – izjave prič,
  – policijski zapisnik,
  – prvi poškodbeni list,
  – preostale izvide specialistov,
  – karton oziroma potrdilo o opravljenih fizioterapijah,
  – fotokopijo kartoteke za čas zdravljenja (pridobite pri Vašem osebnem zdravniku),
  – bolniške liste in odločbe ZZZS,
  – potrdilo o izpadu osebnega dohodka (v primeru izgube dela dohodka),
  – tri plačilne liste pred nezgodo in med časom bolniške,
  – dokazila o poškodovanih oziroma uničenih stvareh (npr. oblačila, očala, mobitel, prenosni računalnik),
  – vašo izjavo o vseh težavah zaradi delovne nezgode,
  – račune,
  – slike vidnih poškodb (npr. podplutbe, ureznine, brazgotine, otekline),
  – EMŠO in davčno številko.

  Vsekakor Vam svetujemo, da v primeru poškodbe na delovnem mestu oziroma v zvezi z njim, čim hitreje poiščete zdravniško pomoč za ugotovitev obsega in resnosti nastalih poškodb.

  Odškodnina za poškodbo na delovnem mestu se lahko uveljavlja po sodni poti ali pa zunajsodno, od zavarovalnice, kjer je imel delodajalec v času nezgode zavarovano svojo splošno odgovornost.
  Za katerokoli informacijo v primeru odškodnine, nas lahko pokličete ali pa se oglasite v naši pisarni Inštitut Prava Poravnava. Z veseljem Vam bomo pomagali!

  puscica